فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت ششم)-کاربردهای ICT
تکنولوژي اطلاعات و ارتباطات در زندگي روزانه
کاربرد کامپيوتر در: تجارت (کسب و کار)، آموزش، بانک، دولت، بهداشت و درمان.
1- کاربرد کامپيوتر در کار و تجارت به منظور تهيه گزارشهاي مالي پيچيده؛ ذخيره اطلاعات مشتريان؛ ذخيره اطلاعات محصولات از جمله تعداد آنها؛ انجام محاسبات پيچيده و استخراج اطلاعات آماري؛ فروش محصولات؛ بازاريابي؛ سيستمهاي مديريت ارتباط با مشتري (CRM– Customer Relation Management)؛ سيستمهاي طراحي منابع تشکيلات (ERP– Enterprise Resource Planning) استفاده از اينترنت و معرفي و فروش محصولات به صورت آنلاين.
? تجارت الکترونيک (e-commerce): معرفي خدمات يا محصولات (تجارت) به کمک کامپيوتر و به صورت آنلاين (از طريق اينترنت). شيوهی پرداخت هزينهها ممکن است از طريق کارت اعتباري يا درج بدهي (پرداخت حضوري يا واريز به شماره حساب) باشد. مزايا: امکان استفاده در 24 ساعت و 7 روز هفته؛ خدمات در تمام دنيا قابل ارائه هستند؛ جلوگيري از اتلاف وقت؛ محدودهي وسيع کالاها؛ مشاهدهي جزئيات کالا و تصاوير آن؛ استفاده از نظرات ديگران در مورد محصول خاص؛ مستقل از مکان جغرافيايي. معايب: سوء استفاده از کارت اعتباري؛ عدم اطمينان از وبسايت؛ خدمات پس از فروش؛ خريد از کشور ديگر. ? کار از راه دور (teleworking) يا دور کاري، انجام کارهاي اداري از راه دور. مزايا: کاهش و يا حذف زمان رفت و آمد؛ افزايش تمرکز روي کارها؛ برنامههاي زمانبندي انعطافپذير؛ کاهش فضاي شرکت يا سازمان. معايب: تعامل با ديگران وجود ندارد يا بسيار محدود است و ممکن است منجر به انزواي کارمندان شود؛ کاهش روحيهي کار تيمي؛ نياز به مديريت و انضباط شخصي زيادي دارد؛ ممکن است فضاي کار مناسب نباشد (شلوغ و به هم ريخته).
|
مثال: سيستم رزرو بليط هواپيما، بانکها، شرکتهاي بيمه
? آموزش مبتني بر کامپيوتر (CBT– Computer Based Training): بهرهگيري از نرمافزارهاي آموزشي در قالب لوحهاي فشردهي چندرسانهاي يا استفاده از اينترنت در آموزش (e-learning). ? آموزش الکترونيکي (e-learning) يا آموزش از راه دور (distance learning يا tele-learning) عبارت است از بهرهگيري از اينترنت براي آموزش. اين آموزش ممکن است به صورت آنلاين و از طريق ويديو کنفرانس صورت گيرد (مثل دانشگاههاي مجازي) يا از طريق سايتها و صفحات وب صورت گيرد. مزايا: زمان و محل آموزش، انعطافپذير هستند؛ يادگيري چندرسانهاي، مؤثرتر است؛ هزينهي کمي دارد؛ فرايند آموزش با کنترل بيشتري صورت ميگيرد. معايب: تعامل با ديگران (استاد يا دانشجويان) وجود ندارد يا بسيار محدود است و ممکن است منجر به انزواي دانشآموزان شود؛ نياز به مديريت و انضباط شخصي زيادي دارد؛ ممکن است فضاي يادگيري مناسب نباشد (شلوغ و به هم ريخته)؛ قطع احتمالي اينترنت؛ تهيه محتواي آموزشي زمانبر. |
2- کاربرد کامپيوتر در آموزش به منظور کار با سيستمهاي اطلاعات دانشآموزان و سيستم ثبتنام آنها؛ طراحي برنامههاي کلاسي پيچيده؛ دسترسي به اينترنت و جستجوي مطالب آموزشي؛ استفاده از برنامههايي نظير برنامههاي پردازش کلمه (Word)، برنامههاي صفحه گسترده (Excel) و … براي تهيهي فايلهاي آموزشي؛ استفاده از اينترنت و آموزش از راه دور؛ انجام تکاليف از راه دور.
3- کاربرد کامپيوتر در بانک به منظور کار با سيستمهاي اطلاعات مشتريان از جمله مشخصات فردي، ماندهي حساب، واريزها و برداشتها و …؛ محاسبهي اقساط وامها و محاسبهي قسطها و زمانبندي پرداخت آنها و …
ü بانکداري الکترونيک (e-banking) به طور خلاصه يعني مديريت آنلاين مالي (پولي) و روز به روز کاربردهاي آن گسترش مييابد و جايگزين مناسبي براي انجام خدمات بانکي به صورت سنّتي و رو در رو (face to face) است. بانکداري الکترونيکي، خدمات متنوعي را براي مشتريان فرام ميآورد از جمله: پرداخت قبوض، انتقال وجه، مشاهده و کنترل تراکنشها، معرفي سپردهها و محاسبهي سود سپردهها به صورت آنلاين و …
مزاياي بانکداري الکترونيک: امکان استفاده در 24 ساعت و 7 روز هفته (محدوديت کاري ندارد)؛ خدمات در تمام دنيا قابل ارائه هستند؛ جلوگيري از اتلاف وقت؛ کاهش هزينههاي عمليات بانکي.
معايب بانکداري الکترونيک: به دليل استفاده از اينترنت در ارائهي خدمات، ممکن است در معرض تهديدها و سوء استفادههاي اينترنتي قرار بگيرد.
4- کاربرد کامپيوتر در دولت در تمام سطوح مديريتي يک دولت، نظير بخش، شهرستان و استان، امري فراگير شده و در نتيجهي آن، استفاده از اينترنت در انجام خدمات دولتي (دولت الکترونيک يا e-government) نيز بسيار مرسوم شده است. مثالهايي از کاربرد کامپيوتر در خدمات دولتي و دولتالکترونيک عبارتند از سرشماري، سيستم ثبت مشخصات خودرو، وصول درآمد، رأيگيري الکترونيکي، بهداشت و درمان عمومي، ذخيرهسازي اطلاعات مجرمان، اطلاعات مسکن و …
5- کاربرد کامپيوتر در بهداشت و درمان به منظور کار با سيستمهاي اطلاعات و سوابق بيماران؛ سيستم آمبولانس (براي توزيع ماشينهاي اورژانس، رديابي محل بيماران و استفاده از تجهيزات پزشکي)؛ وسايل تشخيص بيماري نظير دستگاههاي ام.آر.آي MRI (Magnetic Resonance Imaging) و اسکنرهاي CT (Computerized Tomography) ؛ سيستمهاي جراحي کامپيوتري و …
ü پزشکي از راه دور (tele-medicine): پزشکي از راه دور را بطور ساده ميتوان ارائهي خدمات پزشکي از طريق تجهيزات ارتباطي راه دور تعريف نمود؛ به اين معني که يک پزشک، بيمارش را بصورت بلادرنگ از طريق ويديوي ماهواره اي ويزيت ميکند. به بياني کليتر، «ارائه خدمات بهداشت و درمان، در جايي که مسافت يک عامل بحراني است، توسط همه متخصصان بهداشت و درمان با کمک تکنولوژي اطلاعات و ارتباطات جهت تبادل اطلاعات معتبر، بمنظور تشخيص، معالجه و پيشگيري از مريضي و جراحات، تحقيق و ارزيابي و ادامه تحصيل دست اندرکاران بهداشت و درمان با هدف تسريع و پيشرفت سلامت افراد و اجتماعات آنها» را پزشکي از راه دور ميگويند.
ويژگيهاي سيستمهاي کامپيوتري
سيستمهاي کامپيوتري در مقايسه با انسان، داراي مزايا و معايبي هستند که در جدول زير ليست شدهاند.
جدول 9 ويژگيهاي سيستمهاي کامپيوتري | |
مزاياي سيستمهاي کامپيوتري | معايب سيستمهاي کامپيوتري |
محاسبات سريع و دقيق | قدرت ابتکار و خلاقيت ندارد |
تصحيح و دستکاري سريع دادهها | قدرت قضاوت و عقل سليم ندارد |
انجام خودکار کارهاي تکراري | قابليت وفقپذيري در شرايط غيرمترقبه را ندارد |
کنترل بسيار دقيق ماشينآلات | واسطهي انساني با مشتري ندارد (در مواردي که مشتري ترجيح ميدهد صحبت کند) |
بیشتر بخوانید:
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت اول)
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت دوم)-سخت افزار ۱
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت سوم)-سخت افزار ۲
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت چهارم)- نرم افزار
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت پنجم)-شبکههای کامپیوتری و اینترنت
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت ششم)-کاربردهای ICT
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت هفتم)-سلامت در ICT و حفظ محیط زیست
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت هشتم)-امنیت و حریم خصوصی
Comments are closed.