[highlight2]سلامت در ICT[/highlight2]
ارگونومي (ergonomics): علمي است که به مطالعهي ارتباط ميان کارمندان و محيط کاري آنان ميپردازد و جنبههاي فيزيکي و رواني انسان را با محيط کار، هماهنگ ميسازد.
قوانين مربوط به ايمني و سلامت در کار (HASAW– Health And Safety At Work ) نيز بايد در هر محيط کاري و اداري، مورد توجه قرار گيرند.
ü برخي اصول ارگونومي در مورد محيط اداري و استفاده از کامپيوتر:
1- در محيط کار، دسترسي به وسايل آسان باشد (موانع برداشته شود).
2- محيط کار بايد از نور مناسب برخوردار باشد و داراي تعداد کافي تهويه (براي جريان هواي تازه) داشته باشد.
3- نيروي بيش از توان فرد، بر او تحميل نشود.
4- انجام کارهاي تکراري و عوامل خستهکننده به حدأقل برسد.
5- مانيتور بايد: در موقعيت مناسب و روبروي فرد قرار بگبرد تا نيازي به خم شدن کمر يا کج کردن گردن نباشد؛ فاصلهاش به اندازه طول بازوها باشد؛ صفحهاش تميز باشد؛ شدت روشنايي و کنتراست آن تنظيم شود؛ چند درجه به سمت عقب زاويه داشته باشد؛ در معرض نور مستقيم لامپ يا خورشيد نباشد؛ اگر مدل اشعه کاتدي (CRT– Cathode Ray Tube) است، در جلوي آن فيلتر شيشهاي (glass monitor filter) قرار گيرد.
6- کيبورد بايد: روي سطح صاف قرار داشته باشد و بتوان به راحتي و با مچ صاف تايپ نمود؛ با آرنج زاويهي 90 درجه يا بيشتر داشته باشد؛ در دسترس باشد و براي کار با آن، تمام بدن حرکت نکند.
7- موس بايد: نزديک صفحه کليد قرار بگيرد؛ همسطح صفحهکليد باشد؛ بدون خم شدن مچ دست، عمل کند؛ زياد مورد استفاده قرار نگيرد و در اوقات بيکاري، دست روي آن قرار نگيرد.
8- صندلي بايد: قابل تنظيم باشد و زاويهي زانوها با زمين 90 درجه يا بيشتر باشد؛ پشتيدار و دستهدار باشد؛ چرخهاي صندلي بتوانند آزادانه حرکت کنند.
9- هر از چند گاهي (30 تا 60 دقيقه يکبار) به خود استراحت دهيد و يا حدأقل، حرکات نرمشي پشت ميز کار انجام دهيد. براي کاهش خشکي و خستگي چشم، هر چند دقيقه به نقطهاي دورتر (تا فواصل 6 متري) نگاه کنيد.
ü عدم رعايت اصول ياد شده، باعث بروز مشکلات سلامتي و مشکلات ايمني خواهد شد. در صورت احساس سوزش يا بيحسي در بازوها و يا احساس درد و سوزش در چشم يا کمر داريد، آنها را جدي گرفته و به پزشک مراجعه نماييد. برخي از مشکلات سلامتي و ايمني:
- استفاده از کيبور نامناسب و عدم استراحتهاي متناوب، مشکلاتي چون التهاب و کشيدگي مفاصل و ماهيچهها و رباطها را در پي خواهد داشت که به آنها جراحات مربوط به کشيدگي يا RSI (Respective Strain Injury) گفته ميشود و شايعترين آنها، سندروم تونل مچ دست يا CTS (Carpal Tunnel Syndrome) است.
- کار کردن در محيطهايي که نور نامناسب دارند و يا استفاده از مانيتورهايي که در برابر نور محافظت نشده و يا بطور صحيح تنظيم نشدهاند، باعث دردهاي چشمي ميگردد.
- وضعيت نامناسب در نشستن يا استفاده از صندلي غيرقابل تنظيم، باعث کمر درد و گردندرد ميشود.
- عدم رعايت اصول ايمني نيز منجر به صدمات جسمي (و مالي) ميگردد؛ به عنوان مثال جمعنکردن سيمها و کابلها (و وسايل ديگر) از محل رفت و آمد ممکن است باعث گير کردن به آنها و بهم خوردن تعادل گردد و يا کشيدن بار زياد از پريز (overload) ممکن است باعث آتشسوزي گردد.
[highlight2]محيط زيست و کامپيوتر[/highlight2]
- کاغذ: تا حد امکان از مصرف غيرضروري کاغذ اجتناب کنيد چرا که تأمين کاغذ، نيازمند قطع درختان است؛ کاغذها را در سطلهاي جداگانه (غير زباله) نگهداري کنيد تا قابليت بازيافت (Recycle) داشته باشند.
- کارتريج: مخازن رنگي مصرفشدهي پرينترها را در محيط جداگانه (غير از سطلهاي زباله) نگهداري کنيد و آنها را به شرکتهاي توليد کنندهي کارتريج بفرستيد تا امکان بازيافت داشته باشند.
- انرژي (برق): به برچسب انرژي وسايل برقي دقت کنيد و انواع کممصرف آنها (مثل مانيتورهاي LED) را استفاده کنيد (در آمريکا وسايل برقي داراي برچسب آژانس حفاظت از محيط زيست EPA- Environmental Protection Agency هستند)؛ وسايلي که به آنها نيازي نداريد (مثل بلندگوها) را خاموش نگه داريد.
بیشتر بخوانید:
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت اول)
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت دوم)-سخت افزار ۱
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت سوم)-سخت افزار ۲
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت چهارم)- نرم افزار
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت پنجم)-شبکههای کامپیوتری و اینترنت
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت ششم)-کاربردهای ICT
فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت هفتم)-سلامت در ICT و حفظ محیط زیست